Çocuklar İçin Hızlı Okuma Teknikleri

Çocuklar İçin Hızlı Okuma Teknikleri

25.12.2020 323

Çok Kitap Okuma: Çocuğunuzun bol bol kitap okumasını sağlamalısınız. Hızlı okuma metinleri kullanarak çocuğunuzun daha da hızlı okuyabilmesi için zemin hazırlamalısınız. Bu okumalar sayesinde pratiği artan ve okuma gücü gelişen çocuk ilerleyen dönemlerde çok daha fazla şeyi sıkılmadan okuyabilecektir.

Kelime Hazinesini Genişletme: Hızlı okumanın en klasik ama en etkili yöntemlerinden biri de kelime hazinesini genişletmektir. Ezberlenmiş anlamı bilinen kelime sayısının artırılması en önemli etkili okuma teknikleri arasında yer alır. Fazla kelime bilen çocuklar bu kelimelerle karşılaştıklarında bu kelimeleri bilmeyen öğrencilere göre çok daha hızlı okurlar.

Sesli okumama, parmak kullanmama : küçüklerimizin en sık yaptığı okuma hataları, metinleri okurken sesli okumaları ve parmakları ile kelimeleri takip etmeleridir. Bu aslında çok yanlış bir tutumdur. Ortadan kaldırılmazsa hem zihin gelişimini yavaşlatır. Hem de bir süre sonra alışkanlık halini alır. Parmak ve ses kullanmak okuma hızınız 3 kat yavaşlatır. Asla yapılmaması gereken bir hatadır.

Okurken Satır Başına Dönmemek: Okuma yapılırken çocuklarımız anlamadıkları yerleri daha iyi anlamak adına satır başlarına dönüp tekrar okumak isterler. Böylece çok daha iyi anlayacaklarını düşünürler. Aslında bu düşünce yanlıştır.

Kelime Gruplama: Kelimeleri tek tek değil grup halinde görmelerini sağlayın. Böylece her kelime için ayrı zaman ayırmak yerine 3-4 kelimeyi aynı anda okumak çok daha hızlı ve kolay olacaktır

Sütun okuma, satır okuma: Gruplama yapmayı öğrenen çocuklar, ilerleyen zamanlarda önce satırları ardından birkaç satırı görmeye başlayacaktır. Bu da bir sayfa kitabın 15- 20 saniyede okunması demektir.

Tekerlemeler: Tekerleme söylemek hem eğlenceli hem de hızlı okumak için son derece faydalıdır.

 

 

 

25-12-2020