Çocuklar ve Rutinler

Çocuklar ve Rutinler

26.12.2020 184

 

 

Ebeveynler ve çocuk bakımı veren kişiler için dikkate alınması gereken en önemli kavramlardan biri çocuğun günlük rutinleridir. İyi düşünülmüş bir rutin, uygun şekilde planlanması ve uygulanması halinde sakin ve çocuk merkezli bir öğrenme ortamına temel olabilir. Çocuklar, gün içinde neyle karşılaşacaklarını ve neler olacağını bilmek isterler. Eğer belirlenmiş rutin tutarlı ve öngörülebilir ise, bakımını sağladığınız çocuklar günlük programdaki olaylarla ilgili zamanı anlamaya başlayacaklardır.

Öte yandan, günlük rutin bilinmeyenler ve kesintilerle doluysa, bu karışık ortam muhtemelen küçük çocuklarda endişe ile sonuçlanacaktır. Örgütlenme ile ilgili duygularını henüz karşı tarafa iletemeyen çocuklar, ebeveyne, bakıcıya ve ortamdaki diğer çocuklara karşı yıkıcı davranışlar gösterebilir.

Rutinler sayesinde ebeveyn çocuk arasındaki güç mücadelesi azalır. Çocuğunuzun daha fazla sorumluluk almasını teşvik eder. Çocuklar faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde beklemeye ve tamamlamaya başlarlar. Ebeveyn olarak, çocuğa ne yapması gerektiğini söyleyen kişiden ziyade, bu rutinde iş birliği yaptığı kişi olursunuz.

Rutinler uygulanırken unutulmaması gereken en önemli nokta ihtiyaca yönelik olması ve esnekliktir. Rutinin oluşturulması ve sürdürülmesi birçok faydaya sahip olsa da esnek kalmanın da hayati önemi vardır. Bir rutin, aileye yardım etmek içindir, engel olmak için değildir.

 

Günlük Rutininizi Ayarlarken Dikkate Almanız Gereken Temel Noktalar

 

  • Rutinleri oluştururken çocukların yaşlarını ve bulunduğu gelişim evrelerini göz önünde bulundurun.
  • Tutarlılık, güven oluşturmak, davranışları ve kaygıyı azaltmak için önemli faktördür.
  • Ebeveynler ve bakıcılar tutarlı ve tahmin edilebilir bir rutin geliştirmek için birlikte çalışabilirler.
  • Rutinde bir değişiklik olması gerekiyorsa, çocuğu önceden buna hazırlamaya çalışın.
  • Yerleşik bir rutin, aksamayı en az şekilde tutar ve gerektiğinde esnek olmanızı sağlar.

26-12-2020