ÇOCUKLAR VE TEKERLEMELER

ÇOCUKLAR VE TEKERLEMELER

29.12.2020 203

TEKERLEMELER

Belli bir konusu olmayan, yarı anlamlı, yarı anlamsız sözcüklerden oluşan, sözcükler arası ses uyumu olan, çocukları güldüren, eğlendiren folklor ürünü veya çocukları eğlendirme amacı taşıyan sözlerdir. Anlamlı ya da anlamsız kelimelerden meydana gelen manzum ya da düz yazı ürünleridir.

Tekerlemelerin içinde kelime tekrarları bulunur. Bazıları karşılıklı konuşma (diyalog) şeklinde söylenir. Belirli bir ritimleri vardır. Şiirsel öğe taşırlar, bu nedenle de çocuğun şiirle ilişki kurmasını sağlar.

Tekerlemeler çocuklarının düşünce gücünü, dil ve beyin koordinasyonunu gelişirtirir. Çocuğunun söz varlığını ve anlama kabiliyetini geliştirmek için tekerlemeler üzerinden gitmek önemli çünkü tekerlemeler çocukta yeni öğrenme alanları oluşturarak, beyni geliştirir, hafızayı güçlendirir ve unutkanlığı önler. Sık sık tekerleme söyleyen çocuk, etkin, düzgün, anlamlı ve estetik konuşmalar yapar. Yani tekerlemeler çocuğa beyin egzersizi yaptırır, çocuğun hem okumayı öğrenmesi hem de okuduğunu anlaması kolaylaşır. 

 

29-12-2020