Evde Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Evde Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

25.12.2020 159

Bir Amacınız Olsun!

Yapacağınız her çalışmanın sonunda bir amacınız olsun! Eğer bir amacınız olmadan ders çalışmaya başlarsanız bir sonuca da ulaşamazsınız. Kendinize hedefler belirleyin, olmak istediğiniz yeri seçin. Çalışacağınız derslerin, hedeflerinize ulaşmak için bir basamak olduğunu unutmayın.

 

Plan ve Zaman Yönetimi Sizin Elinizde

Etkili ve doğru plan ve zaman yönetimi yaparak derslerinizde olan başarınızı arttırabilirsiniz. Kendinize haftalık olarak bir plan çıkartın. Gün içersinde ders çalışma saatleri belirleyin. Zamanınızın büyük bir çoğunluğunu okulda geçirdiğinizi de düşünürsek eğer, günde 4-5 saatten fazla ders çalışmanın sizi sıkacağını ve verimli olamayacağınızı bilmeniz gerekir. O halde planlamanıza derste ders dinleme alışkanlığı edinerek başlayabilirsiniz. Böylece evde çalışacağınız saatleri azaltabilir ve gereksiz yere ders tekrarı yaparak zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

 

 

Çalışma Alanlarınızı Düzenleyin

Bu göreceli bir konudur. Yani bazıları dersi dinlerken bile ders çalışır gibi algılar ve eve geldiğinde ders tekrarı yapmadan direk olarak ödevlerine ve araştırmalarına yoğunlaşabilirler. Bazıları da vardır ki derse dikkatlerini veremezler ve haliyle evde konuların üzerinden tekrar, tekrar geçmek zorunda kalırlar. O halde evde çalışacağınız yeri ya da odanızı uygun şekilde hazırlamanız gerekir. Çalışacağınız ortam ne çok sıcak ne de çok soğuk, aynı zamanda havalandırması iyi olmalıdır. Saatlerce oturarak çalışacağınızı düşünürsek eğer, ortam ısısı en önemli konulardan biridir. Düzenli bir ortamda, gözümüzün önünde dikkatimizi dağıtacak objeler ve resimlerden uzak, masada olmak şartıyla çalışmaya başlayabilirsiniz. Zaman zaman kütüphaneler gibi hem araştırmalarınıza hem de derslerinize yardımcı olacak kaynakların olduğu yerleri de tercih edebilirsiniz.

 

Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Kendinize ders çalışma düzeninizi belirleyecek yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz ya da alışkanlıklarınızı gözden geçirebilirsiniz. Yoğun bir ders çalışma programı içindeyseniz ve hafta içi ders çalışmak zorundaysanız eğer, bazı programlarınızı hafta sonuna bırakabilir ve böylece kendinize de zaman ayırmış olursunuz. Hafta sonu yapacağınız etkinliklerinizi ilgi alanlarınıza ya da eğitim aldığınız bölümlere göre seçerseniz eğer hem dersleriniz için pratik yapmış hem de keyif almış olursunuz.

 

 

ÖZETLE

·Fırsat bulduğunuz her an ve her yerde derste öğrendiklerinizi tekrar etmeye ve pratik yapmaya çalışın.

·Yeni öğrenme metotları geliştirin ve bazen arkadaşlarınızı da bu çalışmalara ekleyin.

·Her zaman yanınızda bir not defteri taşıyın ve olabildiğince çok not almaya çalışın.

·Dersi derste dinlemeye çalışın ve dikkatinizi olabildiğince öğretmeninize yönlendirin

·Aldığınız ders notlarını belli periyotlarda tekrar edin ve hafızanıza yerleşmesini sağlayın.

·Ders çalışmayı zorunluluk olarak görmektense ileride kariyer hedeflerinize ve hayallerinize ulaşabileceğiniz bir adım olarak düşünün ve keyif almaya çalışın.