Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

26.12.2020 169

Okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, çocukların ev dışına arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir. Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal, duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Çocuklar dengeli beslenme için her öğün 4 ana besin grubundan almalıdır. Bu 4 ana besin grubu aşağıdaki gibidir:

1- Süt ve süt ürünleri

2- Et, yumurta, baklagiller gibi protein grubu

3- Sebzeler ve meyveler

4- Karbonhidrattan zengin unlu besinler

Şekerli yiyecekler, hazır gıda, çikolata, gofret, bisküvi gibi abur cubur diye tabir edilen gıdalar ve fast foof beslenme tarzı çocukların bağışıklık sistemini zayıflatır. Aynı zamanda sağlıksız kilo alımına sebep olur. Çocukların tatlı ihtiyacı için onlara ev yapımı kek, ev yapımı meyve suyu gibi alternatif besinler sunmalıyız. Ancak ev yapımı bile olsa şekerli gıdaları çocuklarımızın fazla tüketmesine izin vermemeliyiz.

 

Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişimi, zeka düzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli güçlenir. Aile olarak;

  1. Öğünlerinizi beraber yapın ve çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda örnek olun.
  2. Kahvaltının önemini çocuğun kavramasını sağlayarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın.
  3. Mutfağınızı meyve, sebze, tam tahıllı besinler ve diğer sağlıklı seçimlerle doldurun. Abur cuburları evinizden uzak tutun.
  4. Dışarda hazır yemek yerine yemeklerinizi evde hazırlayıp, tüketin ve porsiyon ölçülerine dikkat edin.
  5. Çocuğunuzun boy-kilo gelişimini takip edin.
  6. Çocuğunuzu günlük fiziksel aktiviteye teşvik edin. Bu onun sosyalleşmesini, çevresiyle iletişim kabiliyetinin iyileşmesini de sağlayacaktır.
  7. Televizyon, bilgisayar v.b. şeylere ayrılan süreyi sınırlandırın. Çocuğunuzun hareketsiz kalmasına engel olun.

 

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları küçük yaşta kazandırılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı için sağlıklı beslenme bir yaşam tarzı haline getirilmelidir. 

 

 26-12-2020